Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Madrid op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Madrid vind je terug op de vele Madrid en Spanje sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Madrid kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummer

Het algemene noodnummer in Madrid is 112. Net zoals in Nederland zorgt de Engels en Spaans sprekende operator ervoor dat de juiste hulpdiensten gewaarschuwd zullen worden (politie, ambulance en/of brandweer). In het geval dat je bestolen bent en een politierapport nodig hebt, dan kun je via het lokale telefoonnummer 902-102112 telefonisch aangifte doen.

Douane

Binnen de Europese Unie geldt vrij verkeer van goederen, waardoor er amper beperkingen bestaan voor het meenemen van goederen naar Madrid of het mee terug nemen van in Madrid gekochte goederen. Let op: meer dan 800 sigaretten meenemen is niet altijd toegestaan.
Houd er rekening mee dat het meenemen van drugs of wapens niet mag. Wie op het bezit van drugs of wapens betrapt wordt die kan op hoge straffen rekenen.

Drinkwater

erschillende sites hebben verschillende adviezen voor wat betreft het drinken uit de kraan in Madrid. Dit klopt eigenlijk ook wel. Tijdens de zomermaanden, wanneer het bergwater vrijwel op is en de meren steeds leger raken, wordt het water ook meer vervuild door de hoge temperaturen. Er wordt dan in verhouding erg veel chloor aan het water toegevoegd om de kwaliteit enigszins te waarborgen. Behalve de chloorsmaak is het ook niet 100% schoon. Je kan er dus best wel wat last van krijgen. Na de zomer, wanneer de temperatuur drastisch naar beneden gaat en er opnieuw water uit de bergen komt, gaat de kwaliteit weer omhoog. Het water is dan weer goed drinkbaar tot ongeveer juni/juli.
Tip: De chloorsmaak raak je iets meer kwijt door een fles kraanwater met de dop er af in de koelkast te plaatsen.

Wil je geen enkel risico nemen, drink dan mineraalwater uit flessen. Dit is aanzienlijk goedkope dan in Nederland, waar de prijs van een flesje Spa blauw inmiddels net zo duur is als suikerhoudende frisdranken.



Elektriciteit

Voor je vakantie in Madrid heb je geen reisstekker of adapter nodig. De stekkers van ‘Nederlandse’ apparaten passen als het goed is zonder enige problemen in de stopcontacten in Madrid. Het voltage is gelijk aan dat van Nederland. Stroomstoringen komen in Madrid niet vaker voor dan in Nederland.

Feestdagen

Madrid kent een aantal nationale en lokale feesten en feestdagen. Winkels, musea en bezienswaardigheden zijn meestal gesloten tijdens feestdagen.

1 januari – Nieuwjaar
6 januari – Driekoningen
28 februari – Día de Andalucía
1 mei – Dag van de Arbeid
2 mei – Fiesta de la Comunidad (Dag van Madrid)
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Nationale feestdag vanwege de ontdekking van Amerika
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Grondwet
8 december – De onbevlekte ontvangenis van Maria
25 december – Kerstmis

In maart of april worden Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen (twee dagen) gevierd. In juni wordt het Corpus Christi gevierd.

Fooi geven

Ga je uit eten in Madrid of ga je op een terras wat drinken? Dan is een fooi van tien procent over de totale rekening een gangbare fooi. Als je aan een bar iets bestelt dan kun je naar boven afronden. Voor kamermeisjes laat je één of twee euro aan fooi per dag achter.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien geven op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

Als je naar Madrid op vakantie gaat dan hoef je geen geld te wisselen. Je kunt in Madrid immers gewoon met de euro betalen. Het is niet nodig om veel geld in contanten mee te nemen naar Madrid, want je kunt met je Nederlandse of Belgische bankpas gewoon geld opnemen bij de vele geldautomaten die Madrid rijk is. Daar zitten normaal gesproken geen extra kosten aan verbonden. Wie elektronisch wil betalen die kan op redelijk wat plekken in Madrid met een bankpas pinnen. Ook de grote creditcards (Mastercard, Visa) worden op veel plekken geaccepteerd.

Geld haal je ook in Madrid gewoon uit de muur

Internet

Als je in Madrid bent dan hoef je eigenlijk geen mobiel internet via een provider te gebruiken. Er is in de stad volop gratis Wi-Fi te krijgen. De meeste restaurants, bars en hotels bieden hun klanten gratis draadloos internet aan. Vaak moet je wel even om het wachtwoord vragen voordat je kunt surfen, e-mailen en whatsappen.

Met je mobiele telefoon via het mobiele netwerk gaan kan natuurlijk ook. Je kunt je Nederlandse databundel gewoon in Madrid gebruiken. Sommige providers hebben er wel een limiet ingebouwd die in overeenstemming is met de Europese regels.

Gratis internet via wifi

Regel je Madrid tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Madrid bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Madrid.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Madrid
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Madrid via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Madrid via GetYourGuide

Reisdocumenten

Er vinden geen paspoortcontroles plaats tussen Nederland en Spanje. Je kunt daarom via België en Frankrijk naar Madrid reizen zonder je paspoort te hoeven laten zien. Ga je vliegen, dan is een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart wel nodig. Dit is om je te legitimeren op het vliegveld bij het inchecken en/of boarden. Kinderen moeten hun eigen geldige paspoort of ID-kaart hebben.
Ook in Madrid kan er gevraagd worden door lokale instanties zoals de politie om je te legitimeren.

Taal

In Madrid spreekt men het Spaans zoals wij dat kennen. Eigenlijk is deze taal Castiliaans, maar wordt het vooral buiten de landsgrenzen aangeduid als Spaans. In regio’s van Spanje waar een officiële regionale taal gesproken wordt zoals het Catalaans of Baskisch daar noemt men wat ze in Madrid spreken geen ‘español’ maar ‘castellano’. Toeristen die redelijk Spaans spreken die kunnen daar in Madrid dus prima mee overweg. Voor bezoekers die amper of geen Spaans spreken is er in Madrid zelden een probleem. Redelijk wat locals spreken redelijk tot soms goed Engels. Dit is vooral het geval in de toeristische sector.

Tijdsverschil

Omdat Madrid in dezelfde tijdzone als Nederland en België ligt, is er geen sprake van tijdsverschil. Net als ons kennen ze ook in Madrid zomertijd en wintertijd. De periodes voor wintertijd en zomertijd liggen ook gelijk met die van Nederland. De zomertijd gaat de laatste zondag van maart in. De wintertijd begint de laatste zondag van oktober.

Veiligheid

Hoewel je ook in een stad als Madrid op moet letten op je spullen, zijn wij van mening dat de stad minder het gevoel geeft dat je op moet letten dan wanneer je in bijvoorbeeld Barcelona, Rome of Parijs rondloopt. Toch moet je ook hier wel op je hoede zijn. Waar toeristen zijn, daar zijn vaak ook dieven te vinden. Ga met je waardevolle spullen om zoals je dat ook in Nederland zou doen. Laat geen dure spullen slingeren, ga ’s avonds niet met dure camera’s of sieraden de mindere wijken in, let goed op of men niet zomaar in je tas kan komen en gebruik in hotelkamers de kluis indien die aanwezig is.